Valtakunnan sanomalehti uutisoi eilen, että paljon nukkuva koira ei välttämättä olekaan onnellinen vaan masentunut. Kumpaankohan kastiin minä kuulun?

lähde

Jenni Leukumaavaara
Sirpa Räihä / HS

 

Lemmikkien masennuslääkkeet ovat olleet jo pitempään yleisiä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio epäilee, että Suomessakin koirien mielialalääkitys tulee lähivuosina lisääntymään entisestään.

Koirien mielialalääkitykset liittyvät yleensä häiritsevään käytökseen. Se voi olla vihaisuutta, jatkuvaa ylikierroksilla käymistä tai eroahdistusta, jolloin koira yksin kotona ollessaan tuhoaa irtaimistoa.

EU:ssa on hyväksytty koirille ainakin kaksi mielialalääkettä, fluoksetiini ja klomipramiini. Fluoksetiini lisää keskushermoston välittäjäaineen serotoniin määrää aivoissa. Klomipramiini lisää aivoissa sekä serotoniinin että noradrenaliinin määrää.

Kliinisissä koiratutkimuksissa on saatu näyttöä mainittujen lääkkeiden tehosta silloin, kun lääkitys on yhdistetty käyttäytymisterapiaan.

Muille lemmikkieläimille tarkoitetuille mielialalääkkeille ei ole Suomessa myönnetty myyntilupaa. Se kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi kissojen mielialaa hoidetaan lääkkeillä Suomessakin.